Soğuk hava romatizmayı sever!
Romatizma hastaları, kendilerini rahat hissedecekleri ortamda bulunmalı.
Fizik ve Tedavi Uzmanı Dr. Fusun Sağlam, soğuk havanın romatizmal hastalıkları tetiklediğini söyledi.
Romatizma hastalarının kendilerine rahat hissedecekleri ortamda bulunmalarını öneren Dr. Sağlam, "Romatizma çok soğuk iklimde veya sıcak iklimde de olmaktadır. Romatizması olanlar soğuk ortamda ağrılarını daha fazla hisseder. Soğuk, sadece ağrının daha fazla hissedilmesine yol açar. Onun için bu hastalar kendilerini rahat hissedecekleri ortamı seçmeli. Ancak soğuk, nemli yerde yaşadıkları için hastalığın ilerlemediği bilinmeli. Soğuk havalarda ve nem oranının yüksek olduğu hallerde eklem içinde bulunan az miktardaki kayganlaştırıcı sıvının akışkanlığı ve dağılımı değiştiği için ağrı ve sızı olması doğaldır. Bu durum sağlıklı bireylerde de görülür, kişisel duyarlılıklar önemlidir. Ancak romatizmaya neden olmaz ve tek başına romatizma düşündürmez" dedi.
Yağmurlu havayla romatizmal hastalıkların ortaya çıkması ya da şiddetlenmesi arasında bir ilişki olmadığını kaydeden Dr. Sağlam, "Havadaki elektrik yükü değişimleri ağrı üzerinde etkili olabilir. Hastaların bir bölümü yağmurlu havayla şikayetleri arasında bağlantı kurar. Ama yağmurla şiddetlenen romatizmal hastalıklar genellikle geçicidir ve basit ağrı kesicilere yanıt verirler. Ciddi romatizmal hastalıkların ağrısı da bazen hava değişimlerinden etkilenebilir" diye konuştu.
Dr. Sağlam, bazı romatizmal hastalıklar güneşten ciddi şekilde etkilendiğine de dikkat çekerek "Bu gruptaki hastalar güneşin çok aşırı olduğu dönemden sonra bir alevlenme gösterebilir. Romatizma her mevsim başlayabilir. Her mevsim şikayetler artabilir. Sonbahar ve kış mevsimlerinde şikayetlerin artması romatizmal hastalıkların ortaya çıkması ya da alevlenmesinde etkili değildir. Ancak bu dönemlerde hava şartlarına bağlı depresyon, hareketsizlik ve soğuk gibi faktörlere bağlı geçici şikayetler olabilir" şeklinde konuştu. .
TEDAVİDE ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ
Romatizmalar rahatsızlıklarda tedavinin başarılı olması için erken teşhisin çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Sağlam,"Erken teşhis için uzun bir tetkik süreci ve hastanın takip edilmesi gerekir. Çünkü belirtiler, şikayetin azaldığı dönemde veya arttığı dönemde değişir. Tedavi şekli kişiden kişiye değişir ve her hastaya farklı tedavi uygulanmalıdır. Kronikleşmiş hastalıklar sonucu uzun süren tedavi uygulaması gerekebilir. Doktor kontrolünde yapılan ilaç tedavisi ve fizik tedavi sonucu hastalık tamamen yok edilemez ama ilerlemesi durdurulur ve ağrı kesilerek hastanın yaşamı daha kolay hale getirilir. Fizik tedavi, romatizma tedavisinde önemlidir. Bu sayede eklemlerin hareketleri düzeltilir, kaslar güçlendirilir ve ağrı azaltılır. Böylece günlük işleri yapmak daha kolay hale gelir. Bu sayede hasta romatizmayla yaşamayı ve baş etmeyi öğrenmiş olur" ifadelerini kullandı.
Alınacak tedbirlerle hastalıktan korunabileceğimizi ifade eden Dr. Sağlam bazı uyarılarda bulundu:
"Kilo aldıkça ekleme binen yük miktarı arttığı için beslenmemize dikkat etmemiz gerekir. Aşırı sıcak ve soğuktan uzak durarak, fazla uzun tutmamak koşulu ile yatak istirahati yaparak ve kas ve eklemler için egzersiz yaparak biraz rahatlayabilirsiniz ancak sadece tek bir tedaviyle bu hastalık düzelmez. Hepsine birden dikkat etmeniz çok daha fazla yarar sağlayacaktır."
İHA
loading...
Yorum Yazınız